n314523SE Academic Article uri icon

abstract

  • The design of one of Department of Defence (DOD) new facilities, the headquarters of United States Central Command (CENTCOM) at MacDill Air Force Base, is discussed. The CENTCOM headquarters project was originally scheduled as two projects, an FY07 addition and an FY08 alteration. The design team wanted the joint command headquarters facility to be flexible enough for a changing mission, comfortable for the staff, aesthetically pleasing, sustainable and technologically innovative. The CENTCOM team eventually decided to pursue Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification, and to utilize building information modeling (BIM) to address the design criteria. The team at Burns & McDonnell determined that mission flexibility and design certainty required a different approach to design, thus the decision to utilize BIM. The design team leaders ensured site work began early to protect against unforeseen site conditions, help mitigate unfavorable soil conditions and prepare the area for the new facility.

published proceedings

  • Military Engineer

author list (cited authors)

  • Suermann, P. C., & Issa, R

publication date

  • January 1, 2009 11:11 AM